Många barn kan känna sig nervösa eller oroliga inför att gå till tandvården. De flesta klarar av besöket om de får ett bra bemötande och blir förberedda på vad som ska hända.
Vid tandvårdsrädsla har rädslan och oron blivit så stark att det påverkar hur barnet kan delta i behandlingen. När rädslan är så stark att barnet helt undviker att gå till tandvården kallas det för tandvårdsfobi. Det kan leda till att barnet helt slutar att sköta sina tänder.
Vad kan påverka tandvårdsrädsla?
Tandvårdsrädsla kan vara olika stark och innebära olika saker. Det kan bland annat kännas obehagligt med starka dofter eller ljud från andra behandlingsrum. Ett annat exempel är att barnet känner sig utsatt i behandlingsstolen.
Många barn som har tandvårdsrädsla har jobbiga erfarenheter av en behandling, till exempel att det gjorde ont.
Barnets personlighet kan också påverka. Barn som till exempel är blyga kan behöva mer tid för att slappna av i nya miljöer.
Ibland kan barn påverkas av någon i deras närhet. Det kan till exempel vara att en förälder säger sig vara rädd för att gå till tandvården eller säger att det gör mycket ont.
Mycket handlar om hur barnet känner sig kunna ha kontroll, om barnet vet vad som händer och känner sig förberedd.
Hur märks tandvårdsrädsla?
Det kan variera hur barn reagerar eftersom oro och rädsla påverkar människor på olika sätt.
De flesta barn som har tandvårdsrädsla visar att de är rädda genom att vara ledsna.
Andra tecken på oron kan bland annat vara att barnet pratar eller frågar mycket mer än vad hen annars brukar göra. En del barn kan bli arga och irriterade, andra blir tysta och slutar svara på frågor vid besöket.
Det är också vanligt att barnet säger att han/hon inte vill gå till tandvården, eller att barnet vägrar att få behandling.
En del barn är till en början med på behandlingen för att sedan vägra när de börjar känna mer oro, till exempel när det är dags för bedövning eller att borra i en tand. De kan till exempel vägra att öppna munnen.
Barnet kan också spänna sig, svettas och andas häftigt och fort.
Vad kan man göra själv som förälder
Förbered besöket redan när du bokar tid för barnet eller när ni har fått kallelse till ett besök. Berätta för den du pratar med på tandvårdsmottagningen om du tror att barnet är rädd eller orolig.
Den som kommer att följa med och personalen på tandvårdsmottagningen kan tillsammans lägga upp en plan för besöket för att det ska bli så bra som möjligt för barnet. Det kan till exempel handla om att det behövs extra tid för att skapa en trygg stämning.
Fråga barnet vad han eller hon tycker eller hur barnet känner sig inför besöket. Du och barnet kan tillsammans titta på filmer på internet för att förbereda er. Att prata hemma om vad barnet ska vara med om kan också få barnet att känna sig trygg.
Du kan ofta få tips och råd från tandvårdsmottagningen per telefon.
Det är viktigt att du som följer med är lugn och har gott om tid när ni är på mottagningen. Barnet kan lättare känna sig lugn om du är lugn. Barnet behöver själv få bestämma takten under tandvårdsbesöket. Då känner barnet att han eller hon har kontroll och kan känna sig trygg.
Du som följer med hjälper barnet genom att visa att det är okej att gå till mottagningen. Delta aktivt i besöket, till exempel genom att hålla barnet i handen.
Vid stark tandvårdsrädsla
Om barnet inte klarar av behandling på tandvårdsmottagningen så kan vård ges på klinik som är specialiserad inom barntandvård.
Där arbetar specialisttandläkare som har stor erfarenhet av barn med tandvårdsrädsla och använder flera olika sätt att behandla detta. Specialistmottagningarna samarbetar med annan vårdpersonal såsom barnläkare, barnpsykologer, logopeder och arbetsterapeuter.