Vad vet du om snus och hur det kan påverka din munhälsa?
Fler och fler män och kvinnor blir rökfria vilket är glädjande. Vad som inte är fullt glädjande är att många som slutar röka med hjälp av snus tror att snus är ett hälsosamt alternativ. Det är det tyvärr inte.
Eftersom varje ”prilla” innehåller samma mängd nikotin som två starka cigaretter riskerar du som börja snusa att få lika starkt nikotinberoende med nya skaderisker.
Snus innehåller 2500 olika ämnen, varav flera är giftiga.
Vad innehåller en dosa snus?
Svensk snus är en tobaksprodukt som består av finmalen tobak, salter, vatten, aromtillsatser och fuktbevarande ämnen. Tobaken i sig innehåller 2500 kemiska beståndsdelar. En av de mest kända är nikotin. Det är inte cancerframkallande med det skapar ett starkt beroende. Forskning visar dock att nikotin kan påverka flera viktiga steg i utvecklingen av cancer och kan omvandlas till cancerframkallande ämnen i kroppen.
En dosa innehåller nikotin motsvarande 50-70cigaretter. Snus innehåller även nitrosaminer och aromatiska kolväten som benspyren som räknas till gruppen cancerframkallande ämnen.
In snuset finns också tungmetaller som arsenik, krom, kadmium, bly och polonium (som troligtvis kommer från gödningen av tobaksfälten) och diverse andra metallföreningar, kolväten, amider, nitroler, alkaner, terpener och polyfenoler.
Snusets höga nikotinhalt frestar på hjärta och kärl.
Nikotin är ett ämne som i höga doser orsakar yrsel, domningar, illamående, kräkningar och krampanfall.
Snus innehåller 8 milligram nikotin per gram. Även om nikotin inte visat sig vara cancerframkallande så kan nikotin i stora mängder vara en stor belastning för hjärta och kärl. Därför är det vanligt att snusare ofta får högre blodtryck, ökad hjärtrytm samt förhöjda nivåer av blodfetter.
Vad säger forskningen om snus?
Forskning gör allt fler negativa upptäckter
• Snusare riskerar oftare muskel- och senskador vid idrottsutövning
• Risken för att drabbas av åldersdiabetes (Typ 2-diabetes) är högre hos snusare.
• Pojkar som snusar konsumerar mer alkohol än de som inte snusar.
• Snusning under graviditet ökar risken för havandeskapsförgiftning, för tidig födsel, minskad födelsevikt och plötslig spädbarnsdöd.
Skador i munnen på grund av snus
Vanliga skador som uppkommer på grund av snusning är skador på munslemhinnan. Dessa slemhinneskador uppstår där ”prillan” brukar sitta men läker i allmänhet när snusandet upphör.
Tyvärr skadas ofta också tandköttet och underliggande käkben vid de framtänder som kommer i kontakt med snusprillan, och det är ofta det inte läker även om man slutar snusa.
En del forskning visar att snusare i högre grad drabbas av oral cancer än de som inte snusar.
Vad är vitt snus?
Det finns två huvudkategorier av snus. Den ena är tobakssnus eller brunt snus som innehåller tobaksblad med nikotin och det andra vitt snus som innehåller nikotin men inga andra delar av tobaksplantan.
Vitt snus kallas även är nikotinsnus eller tobaksfritt snus. Vitt snus innehåller ofta mer nikotin än tobakssnus.
Är vitt snus farligt?
Vitt snus innehåller ofta mycket nikotin, mer nikotin än i tobakssnus.
Nikotin är mycket beroendeframkallande och ju högre konsumtion av nikotin desto mer beroendeframkallande är det. Barn och unga blir lättare beroende av nikotin än vuxna. Forskning visat att snusandet tycks öka risker för att efter ett tag börja röka cigaretter.
Vitt snus är en ny produkt och det har ännu inte forskats på om det finns en koppling mellan vitt snus och den ohälsa som tobakssnus ökar risken för som vissa typer av cancer, dödlighet efter cancersjukdom, hjärt- och kärlsjukdom samt diabetes typ-2 och dödlighet i hjärtinfarkt och stroke.
Det man vet är att nikotin i sig kan ge negativa effekter på bland annat hjärta och kärl.