Att vara nervös, orolig eller rädd för att gå till tandvården är vanligt. Man kan exempelvis oroa sig för att det ska göra ont eller att något kan gå fel. Det är också vanligt att känna sig utsatt, eller att vara i en situation som man inte kan kontrollera.
50% av svenska befolkningen upplever obehag att gå till tandvården. Många kan känna att det går bra att få tandvård om de får ett bra bemötande av personalen på mottagningen, information om vad som ska hända och smärtlindring vid behandling.
Har du stark rädsla och oro kan det göra det svårt för dig att delta i undersökningar och behandlingar. Det kan också vara vanligt att boka av och boka om ett besök flera gånger eller att inte kunna sova på grund av oro inför besöket.
Att undvika tandläkarbesök kan leda till att du får besvär med tänderna. Ibland kan problem med tänderna också påverka kroppen och hur man mår i övrigt.
Hur kan jag själv minska min tandvårdsrädsla?
Berätta att du är rädd när du bokar tid eller får kallelse.
Det är viktigt att berätta för tandläkare, tandsköterska eller tandhygienist att du är rädd för att kunna få rätt hjälp. Berätta om du har någon sjukdom eller funktionsnedsättning som skulle kunna påverka hur du kan få tandvård.
Be om att den som ska undersöka eller behandla dig berättar vad som kommer att hända. Det brukar hjälpa för den som är rädd.
Du kan också få bättre kontroll över undersökningen eller behandlingen om du ställer frågor om vad som ska ske.
Försök att fortsätta gå till tandvården, även om du är rädd. Det är viktigt för att inte få besvär med tänderna.
Det finns olika behandlingar vid tandvårdsrädsla. Vilken behandling du får bestäms tillsammans med tandläkaren och/eller tandhygienisten.
Behandling mot tandvårdsrädsla
Behandlingen utförs på en vanlig tandvårdsmottagning eller på en specialistmottagning.
Du och tandläkaren behöver tillsammans göra så att du får nya och positiva erfarenheter av tandvård. Då kan din oro och rädsla minska och du lär dig att klara av de tankar och känslor som kommer. Målet med behandlingen är att du ska klara att få tandvård utan att känna dig rädd, eller utan att ha ångest.
En vanlig behandling vid tandvårdsrädsla är att vänja sig lite i taget med undersökningen eller behandlingen. Du får veta vad som ska ske och går igenom varje del tillsammans med behandlaren.
Kom överens med din behandlare om ett stopptecken som du kan använda dig av. Då kan du använda den om det känns obehagligt och du behöver avbryta. Sedan kan du börja på nytt efter att ni har pratat om hur du upplevde det.
Det är bättre att få bedövning än att utsätta sig för behandlingar som kan göra ont. En av de vanligaste orsakerna till tandvårdsrädsla är att man är rädd för att det ska göra ont. Bedövning ges med spruta i tandköttet. Du kan få bedövningssalva där sprutan ska ges. Är du rädd för sprutor kan du få hjälp att hantera den delen av behandlingen.
Lugnande läkemedel vid tandvårdsrädsla
Ibland kan man få lugnande läkemedel inför en tandvårdsbehandling. Din tandläkare kan skriva ut dessa på recept eller ge det på plats.
Behandling om du har fobi eller stark rädsla för tandvård
Vanliga behandlingar vid stark tandvårdsrädsla eller tandvårdsfobi är kognitiv beteendeterapi (KBT), lustgas, lugnande läkemedel eller tandvård med hjälp av narkos.
Din tandläkare kan skicka remiss till specialisttandvård som behandlar vuxna med tandvårdsrädsla. Patienter med extrem tandvårdsrädsla kan ha rätt till tandvårdsstöd, dvs. behandlingen bekostas då av landstinget och går under gruppen S10. En utredning måste då i första hand göras av både tandläkare och legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut eller psykiater som ger en samlad bedömning att du lider av extrem tandvårdsrädsla.